Marianne Witte

Atelier de Grebbe

Niet toxisch etsen

De traditionele etstechniek is niet vrij van gevaren voor gezondheid en milieu

Tegenwoordig zijn er vele alternatieve etstechnieken ontwikkeld door grafici van over de hele wereld, waaronder Keith Howard en Hendrik Boegh, waarbij het gebruik van giftige stoffen zoveel mogelijk wordt vermeden.

Momenteel gebruik ik de fotopolymeer techniek voor het maken van mijn etsen. Voor deze etsen gebruik ik fotogevoelig materiaal op koperplaat. Een intensieve en nauwkeurige techniek waarbij je met zonlicht of bij gebrek hieraan, ook met UV lampen kunt werken.

Het proces van het ininkten en afdrukken van de plaat op de etspers gaat op de traditionele manier zoals Rembrandt en tijdgenoten dit al deden. De materialen verschillen, er zijn gifvrije alternatieven voor bijtend zuur, oplosmiddelen en inkten, maar het ambacht en het handwerk blijft gelijk.