Marianne Witte

Atelier de Grebbe

De mooiste Steenbergse plekjes in één kunstwerk: een cadeau voor het jubileum

Irma van Schaijk 25-02-22, 08:52 Bron: BN DeStem

 

STEENBERGEN – Als een soort lappendeken puzzelt kunstenares Marianne van der Meer-Witte uit Sint Philipsland met de mini-schilderijtjes tot er één groot kunstwerk ontstaat. 

Samen met haar cursisten van het Kunst Centrum Steenbergen heeft ze een cadeau gemaakt voor het 750-jarig jubileum van Steenbergen. 

Van der Meer geeft teken- en schilderles in ontmoetingscentrum ‘t Cromwiel in Steenbergen. De cursisten richten jaarlijks een tentoonstelling in voor de open dag met werk dat gemaakt is tijdens de cursussen keramiek, fotografie en tekenen en schilderen. 

Karakteristieke plekken

Voor het jubileumjaar wilde Van der Meer iets bijzonders maken. ,,Ik wilde de karakteristieke plekken van Steenbergen en de kernen Kruisland, Nieuw-Vossemeer, Dinteloord, De Heen en Welberg laten zien. Samen met mijn cursisten heb ik een kunstwerk gemaakt dat de hele gemeente Steenbergen verbeeldt.”

Ik wilde de karakteris­tie­ke plekken van Steenber­gen en de kernen Kruisland, Nieuw-Vossemeer, Dinteloord, De Heen en Welberg laten zien

Ze gaf elk doekje een basiskleur: rood, geel, groen en blauw. Hierop mochten de cursisten een van de onderwerpen tekenen of schilderen. ,,Ik had bedacht dat dat in wit, zwart of grijs gedaan zou worden”, vertelt Van der Meer. ,,Maar al snel kwam er één cursist met kleur en daarna verschenen er complete minischilderijtjes. Dat oorspronkelijke idee heb ik dus maar snel losgelaten. En uiteindelijk is er zo iets heel bijzonders ontstaan.” 

De kerken, de watertoren, windmolens en Beneden Sas zijn vertegenwoordigd, maar ook bomen, bootjes, de haven en elementen van het boerenland zoals koeien, schapen en gewassen. De kleine doekjes komen op één groot canvas doek, waarop de plattegrond van de gemeente Steenbergen is afgebeeld. 

De lijnen van de plattegrond vormen vlakken en vakken, zodat het een Mondriaan-achtige uitstraling ontstaat. Met hoekige lijnen worden onder andere de A4, de Rijksweg Oost, de Vliet, de Dintel en het Schelde Rijnkanaal aangegeven. 

Eigen invulling 

In totaal werken er zo’n zestig cursisten aan het kunstwerk. ,,Samen zijn we nu alle doekjes een plek aan het geven”, zegt Van der Meer. ,,De schilderijtjes hebben diverse afmetingen en iedere cursist heeft het een eigen invulling gegeven: sommigen met fineliner, met acrylverf of olieverf. Het is een heel gevarieerd geheel.”

De schilderij­tjes hebben diverse afmetingen en iedere cursist heeft het een eigen invulling gegeven

Op zaterdag 26 maart is er een open dag in ’t Cromwiel. Daar zal het jubileumwerk onthuld worden. Wat er daarna mee gebeurt, is nog niet zeker. Van der Meer: ,,Ik verwacht dat ’t Cromwiel het nog wel een tijdje laat hangen.”